دفاعیه دکتری
آقای مهندس محمود اکبری، دانشجوی دوره دکتری دانشکده مهندسی عمران/گرایش آب، روز دوشنبه بیست و ششم مهرماه سال 1389 از رساله خود با عنوان «بهرهبرداری بهینه از مخازن چند منظوره در شرایط اضطراری» و به راهنمایی دکتر عباس افشار و مشاوره دکتر موسوی دفاع خواهد نمود.
چکیده این رساله به شرح زیر میباشد:
در این مطالعه، بهرهبرداری بهینه از مخازن چندمنظوره در شرایط اضطراری مورد مطالعه قرار میگیرد و با تمرکز روی شرایط اضطراری ترمیم سرریز سد شهید عباسپور، روشی برای بهرهبرداری بهینه از مخزن در طول دوره اضطراری یکساله بدون وجود سرریز ارائه میشود. مسأله موجود دارای چند بعد اساسی است که عبارتند از: تصمیمگیری چند منظوره، تصمیمگیری در شرایط عدم قطعیت، برنامهریزی در افق زمانی محدود و شرایط اضطراری محدودیت ظرفیت تخلیه. موارد اول و دوم ابعاد مشترک مسأله موجود با مسأله بهرهبرداری بهینه از مخازن چندمنظوره در شرایط نرمال است ولی موارد دیگر، ابعاد ویژه این مسأله است که وجود همه این مشخصات بهطور همزمان در این مسأله، چالشهای مسأله را نسبت به شرایط نرمال بهرهبرداری بیشتر میکند.
در رویکرد پیشنهادی برای حل این مسأله از تلفیق دو مدل بلندمدت و کوتاهمدت، برنامه بهرهبرداری بهینه از مخزن بهصورت روزانه ارائه میشود. مدل بلندمدت یک مدل برنامهریزی پویای احتمالاتی چندمنظوره است که سیاستهای بهرهبرداری از مخزن را در طول سال و در گامهای زمانی هفتگی ارائه میدهد، در حالیکه مدل کوتاهمدت یک مدل قطعی شبیهسازی با افق مدلسازی هفتگی و گام زمانی روزانه است. وظیفه مدل کوتاهمدت پیادهسازی سیاستهای مدل بلندمدت و تخلیه تدریجی آب مخزن است. در این راستا مدلها نیاز به پیشبینیهای روزانه و هفتگی جریان دارند که برای این منظور نوع جدیدی از مدلهای پیشبینی جریان در زمان واقعی مبتنی بر تشابه بین خطاهای پیشبینی، توسعه داده میشود.
بهکارگیری رویکرد پیشنهادی در مطالعه موردی نشان داد، این متودولوژی بهخوبی میتواند تمام ابعاد و جوانب مسأله موجود را پوشش دهد و به نتایج مطلوبی در بهرهبرداری از مخزن در طول دوره اضطراری منجر شود.
واژههای کلیدی: بهرهبرداری از مخازن چندهدفه، شرایط اضطراری، عدم قطعیت، پیشبینی جریان در زمان واقعی